TÜRLÜ YEMEĞİ
Türlü yemeği, zeytinyağlılar denince aklımıza ilk gelen yemeklerdendir. Düşünecek olursak sadece bir yemekten ibaret değildir aslında, çok daha fazlasıdır. İçine kattıklarımız, ya da katmadıklarımız. Katmak isteyip gerek sağlığımız açısından gerek maddiyattan dolayı katamadıklarımız, damak zevkimiz, tercihlerimiz hakkında çok şey belirtir. Yemeğe katılan malzemeden tutun da doğrama şekillerimiz bile bizim kimliğimizi eleverir. Yemek yapmak bir kültürdür, bir kişiliktir, özendir. Yemek pişerken sen de onunla pişmezsen kullandığımız anlamda kültür tanımını kavramak olanaksızdır.
Ana malzemeler patlıcan, yeşil biber, patates, domates, kuru soğan, domates ve biber salçası, sıvı yağ, tuz, karabiber ve kırmızı biberdir. Fakat mevsime veya tercihe göre kabak, havuç, aroma vermesi için ise kereviz sapı da eklenebilir. Malzemelerin miktarı ve çeşitliliği ev halkının ya da soframıza konuk olacak misafirin damak zevkine göre uyarlanabilir.
Öncelikle soğanlarımızı ince ince doğrayıp ya da rendeleyip yağda kavuralım. Salça ve ufak ufak doğradığımız patlıcanlarımızı, kabağımızı, havuçlarımızı ekleyip hafif kızarana kadar tencerenin kapağını kapatalım. Biber, küp küp doğranmış patatesler ve yine küp küp doğranmış domateslerimizi ekleyip kapağı kapalı şekilde kısık ateşte pişirelim. Aroma vermesi için kereviz sapını da diğer malzemelere ilave ettikten sonra yemeğimizin üstüne denk gelecek seviyede su ekleyip tuzumuzu da ilave edip ağır ağır pişirelim.
Yemeğin püf noktasına gelince özenle yıkayıp doğradığımız malzemelerin ağır ağır pişerken renk almasına dikkat etmemiz ve pişirdiğimiz yemeğin başından çok fazla uzaklaşmamızdır. Sevgi, özen, itina ile sevdiklerimize hazırladığımız her yemeğin, bizlere saygı ve minnet duygusu olarak geri döneceğini unutmamak gerekir. İçine katılan malzemeden çok, içine katılan sevgi önem taşır. Yediğimiz yemeğin lezzetinden çok yemeği birlikte yediğimiz sıcak ve samimi aile ortamı önemlidir. Yemek türlü türlü olsa bile yemeğimizi, emeğimizi paylaştığımız insanlar bizim için tektir. Tarifimdeki malzemeler eksik olabilir, sofralarımızdakiler eksilmesin yeter.